Dünya’nın Sudan Oluşmuş Olabileceğini Destekleyen Araştırma

Gezegenimiz üzerinde araştırmalarda bulunan bilim insanları, bugüne dek pek de dillendirilmemiş bir sonuca ulaştılar. Bilim insanlarının son araştırmasına göre Dünya, oluşumu sırasında okyanusları üç kez dolduracak kadar büyük bir su kütlesine sahip olmuş olabilir. Ulaşılan sonuç, bazı geleneksel gezegen oluşum teorileriyle ters düşüyor olsa da yine de dikkat çekici detaylara sahip.

Bugüne kadar oluşturulan gezegen oluşum teorilerinin pek çoğu, Dünya’nın erken dönemlerde çok sıcak olduğunu, tamamen kuru ve susuz bir yapıya sahip olduğunu koyuyordu. Ancak son araştırmalar, durumun böyle olmamış olabileceğini, Dünya oluşurken suyun da gezegenimizi oluşturan kayalarda yer alabileceğini hem de bu su miktarının çok büyük seviyelerde bulunabileceğini gözler önüne seriyor.

Bilim insanları, uzun bir süredir Dünya’nın bugünkü halinden öncesi gibi görünen modern bir gök taşı türünün varlığından haberdarlar. Bu göktaşlarının kuru bir yapısı olduğunu kabul eden insanların, suyunsa Güneş’ten çok uzak yerlerde bulunan ıslak gök taşları sayesinde Dünya’ya geldiğine inanıyorlar. Ancak yapılan son araştırmalar, “enstatit kondrit” isimli bu göktaşı türünün aslında kuru olmadığı sonucunu ortaya koydu.

Fransa’da bulunan Lorraine Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Laurette Piani ve ekibi, 13 farklı enstatit kondrit üzerinde analiz çalışmaları yaptılar. Bu göktaşlarındaki hidrojen miktarını suyun varlığı olarak kabul eden bilim insanları, kayaların ağırlık olarak yüzde 0,08 ila 0,54 oranında su eşdeğeri içerdiği (hidrojen) sonucuna ulaştılar. Yani enstatit kondritler, tahmin edildiği gibi kuru değillerdi.

Yaptıkları araştırmayla ilgili açıklamalarda bulunan Piani, enstatit kondrit türü meteorların Dünya’nın nasıl oluştuğunu anlamada en önemli kaynaklardan bir tanesi olduğunu dile getiriyor. Elde ettikleri sonucun dikkate değer olduğunu söyleyen bilim insanın, suyun Dünya’nın oluşumundaki temel yapı taşlarından bir tanesi olabileceğini vurguluyor. 

Piani, gezegenimizin enstatit kondrit meteorları sayesinde oluşmuş olması durumunda bugünkü okyanusları 3 kez dolduracak kadar suyun Dünya’nın oluşumu sırasında sağlanabilmiş olabileceğini ifade ediyor. Üstelik bu durumu sadece Dünya için sınırlamayan bilim insanı, Merkür, Venüs ve Mars gibi gezegenlerin oluşum aşamasında da suyun var olmuş olabileceğini ifade ediyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.