Nikola Tesla’nın Vizyonunun Peşindeki Girişim: Emrod

Sırp kökenli Amerikalı mucit, mühendis ve fütürist olan Nikola Tesla, elektriğin kablosuz bir şekilde dağıtılabileceğine inanıyordu. Hatta Tesla, bu vizyonu dahilinde 1890’da Colorado’da 140 metrelik ünlü Tesla kulesinde devasa bir bobin kullanarak bir test gerçekleştirmiş ve şehirde büyük bir elektrik kesintisine neden olmuştu. 

Kayıtlara göre Tesla, bu denemede yaklaşık 3 kilometre ötedeki bir ampülü kablo kullanmadan aydınlatmak istemişti ve yaşanan büyük elektrik kesintisine rağmen bu hedefini gerçekleştirmeyi başarmıştı.

Yeni Zelanda merkezli Emrod adındaki bir enerji girişimi, Tesla’nın ‘yarıda bıraktığı’ hayali devam ettirmeyi amaçlıyor. Şirket, elektrik enerjisini kablolu yöntemlerden çok daha verimli bir şekilde kablosuz olarak taşıyabileceğine inanıyor ve bu amacı doğrultusunda ülkenin en önemli enerji şirketlerinden biriyle ortaklık kurmuş durumda.

Emrod tarafından üzerinde çalışılmakta olan sistem; bir dizi aktarım anteni, röle ve alıcı antene ihtiyaç duyuyor. Söz konusu sistemde alıcı antenler, mikrodalgaları elektriğe dönüştürmekle görevli oluyor. Sistemdeki tek sınırlama, röle ve antenlerin bir görüş hattına ihtiyaç duyması. Yine de Emrod, geliştirmekte oldukları sistemin geleneksel kablolu altyapıdan daha az maliyetli olacağını ifade ediyor.

Emrod’un açıklamalarına göre söz konusu kablosuz elektrik aktarma sistemi, olumsuz hava koşullarından etkilenmiyor. Ayrıca söz konusu sistem ile görüş hattı fiziksel bir şekilde kapatılmadığı sürece binlerce kilometre elektrik iletilebileceği ifade ediliyor. Tabi binlerce kilometre mesafede hiçbir fiziksel engel bulunmayan bir yer var mıdır? Orası büyük bir soru işareti…

Emrod’a göre söz konusu teknolojinin en büyük avantajı, açık denizlerdeki rüzgar enerji çiftliklerinden ana karaya elektrik iletimi ve ana karadaki rüzgar enerji çiftliklerinden doğrudan şehir şebekesine elektrik aktarımı yapılabilmesi olacak. Yine de Emrod’un üzerinde çalıştığı projenin henüz laboratuvar aşamasında olduğunu ve ne zaman uygulanabilir hale geleceği hakkında bir bilgi bulunmadığını belirtelim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.